VERLEGEN MET DE STILTE

Vaak als wij binnenkomen in een ruimte en het is er stil, zeker wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn, voelen we ons enigszins ongemakkelijk. Waarom zegt hier niemand iets? Is er wat aan de hand? Komt de pastoor voorbij? We voelen een nerveus gegiechel naar boven borrelen.

Waarom zijn we zo onnatuurlijk verlegen met de stilte?

Omdat er een koortsachtige denkstaat van altijddurende activiteit  in ons huist. Eigenlijk zijn we bezeten door  altijd aanwezige opdrachtgevende gedachtes. Gedachtes die als een verdovend middel werken om te ontsnappen aan onszelf. We moeten altijd iets doen, want onze gedachtes stilzetten betekent hetzelfde als dood te zijn. Het is een opjagende Duivel in ons die zegt: “Blijf denken anders verdoe je je tijd. Blijf doen en dwangmatig doorgaan want het leven gaat door. Tijd is geld en geld is leven, dus verdoe geen tijd.”
In wezen heeft de mens zijn ziel verkocht aan de Duivel. De Duivel kan niets met een geest die leeg is van denken. Daarom kan onze opgehoopte koortsachtige geest die vol is van spanning, makkelijk in woede uitbarsten. Maar ons slimme verstand kan direct een duidelijke oorzaak aanwijzen voor onze woede: het is de ander die onze woede veroorzaakt.

Wat is dan ontspanning?
Een staat waarin je energie zich nergens naartoe beweegt, niet naar de toekomst, niet naar het verleden. De energie IS er. In dit moment. Dit moment is meer dan genoeg…dan gaat energie nergens naartoe. Een kalme poel.
Doe niets. Ontspanning is ongemotiveerde energie. Je hoeft er niet voor te zwoegen. Er is geen spanning en geen angst.
Tilopa, een tijdgenoot van Boddhidarma, zegt: Wees in meditatie als een holle bamboestengel waar je lichaam ongedwongen in rust. Alle moeite, woede, inspanning en onrust lost dan aan de bovenkant en aan de onderkant op in het grote niets. En de holle bamboestengel wordt als een ademende fluit, één met het grote heelal.
Als we die verbinding met ons diepere zelf hebben gemaakt, voelen we wat vrede is. Het deert niet langer waar we zijn. Waar we ook binnenkomen en het is stil, dan voelen we rust en verbondenheid met elkaar.

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*