HAMAMELIS

HAMAMELIS

De hamamelis bloeit weer in mijn tuin. Precies twee jaar geleden schreef ik hierover:

De hamamelis, oftewel de toverhazelaar, bloeit nu. Als de eerste struik middenin de winter, ongeacht koude of sneeuw. Hoe krijgt ze dat bloeien voor elkaar?

De Belgische dichteres Bie Wouters verklapt het geheim van die zoet geurende lokkende bloeiende hamamelis. Ze schrijft ‘wie in de winter wil bloeien moet leren zwijgen als anderen spreken’, moet leren ‘roerloos’ wezen, ‘zijn verlangen temperen’ en ‘de adem inhouden’ ‘tot de dag komt dat de knoppen splijten en vurige tongen spuwen in verstilde tuinen’.

De planten, de dieren en de mensen. Het ligt diep in ons verborgen, bestemd om het leven steeds opnieuw bloei te geven. Maar dan moeten we leren zwijgen.
Wanneer de mens in stilte weer leert zwijgen zal hij – en dat is de voorwaarde om tot rust te komen – de wereld met haar chaos, verwarring en drukte moeten achterlaten.  We moeten leren roerloos te wezen, onze aardse verlangens te temperen, en de adem te verstillen.
Dat vereist zachte discipline, het dulden van tegenspoed, volharding, loskoppelen van het beeld wie we zijn, en een vertrouwen in het onbekende hebben. Want we willen altijd alles weten. Nu even niet…

Dan zullen alle tegenstellingen zich opheffen. De kiem tot nieuw leven is hiermee gelegd.
Geen andere weg is mogelijk om tot bloei te komen. Geen andere weg.

—————————————————————–

Yogahouding om tot bloei te komen (als de takken van een hamamelis).

Staande draai je heel kalm je hangende armen naar buiten open.

Dan til je je armen als takken zijwaarts tot schuin omhoog, zo voorzichtig alsof je de stilte optilt.
Adem in en trek je wijde armen naar achteren, zodat het hart van je boom gaat openstaan. Adem uit. Nog een keer trek je op een inademing je boomhart open.
Daarna, met wijde armen, buigt je hele lichaamsboom zijwaarts naar rechts op een uitademing.
De linkerarm gaat vervolgens over je hoofd naar rechts en de wind blaast drie maal met de adem de linker arm over het hoofd naar rechts zodat je hamamelis takken nog meer ruimte en opening naar zwijgen krijgen.
Dan via een grote uitademing-zwaai gaat je linkerarm via loodrecht omhoog door naar beneden. En je staat weer als een zachte zwijgende boom terug rechtop.
Voel je bloei, voel dat je tegenstellingen zijn verdwenen, voel dat je aardse verlangens zijn getemperd, en dat de adem gaat verstillen.

Wanneer je de andere kant naar links ook zo wegbuigt, meegaat met de wind, wordt de balans en eenheid en verstilling nog sterker. Wie ben je nog die over is gebleven? Geen beeld meer…

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*