DRAAI ALLES MAAR OM EN HET WORDT HET JOUWE!

DRAAI ALLES MAAR OM EN HET WORDT HET JOUWE!

foto janine krekelberg

De mediterende mens is een gehoorzaam wezen en doet alles om zijn ware natuur te realiseren. Hij beoefent daartoe braaf en met redelijk vreugdeloze dwang het zogenaamde niet-denken.

Na een meditatie zei iemand mij wat wanhopig: ‘Ik blijf nog zó in mijn hoofd zitten!’ Impulsief pakte ik het draaihout van mijn klankschaal, deed of ik haar op haar hoofd ging timmeren en riep: ‘En ik heb je nog zó gezegd dat je dat niet moet doen!’ Een zen-grap.
Natuurlijk had ik haar niet verboden om in haar hoofd te zitten. Maar uit een soort van dwangmatigheid doen we dat toch. Zo zitten wij mensen in elkaar.

Wat kunnen we dan wel doen om tot het niet-denken te komen? Door juist het tegenovergestelde te doen. Door alle verkeers- en verbodsborden uit het hoofd weg te gooien en toestemming te geven aan het denken om binnen te mogen komen. Besluit heel bewust: ‘Kom maar binnen gedachte!’
Dan gebeurt er iets merkwaardigs. Er gebeurt niets! Dat is uitzonderlijk vreemd. Wij nodigen onze gedachtes uit om binnen te komen, we wachten, en dan blijkt er geen enkele gedachte te willen binnenkomen! Hoe kan dat?

Door de vluchtige aard van gedachtes. Wanneer er gastvrijheid en openheid in ons is, voelen gedachtes zich niet op hun gemak en slaan op de vlucht. Gedachtes voelen zich thuis in een onbewuste beperkte versluierde psychische zone waarin verdeeldheid, waarden, normen en discussies volop gedijen. Gedachtes kunnen niet gedijen in wetteloze vrijheid en in een open veld waar regelloos alles mag en waar geen enkel gebodsbord staat. Daar voelen gedachtes zich nutteloos en doelloos en verdwijnen al oplossend met de staart tussen de benen.
Dat geeft aan dat wij ten diepste ongebonden volkomen vrije mensen zijn.
Biedt dat geen stof tot (hoger) nadenken?

————————————————————————————————————-

TOELICHTING VAN JANINE OP DE KEUZE VAN HAAR FOTO:

Zie deze vrije varkens wroeten in de grond, gedachten schieten hier geen wortel. Gewoon varken zijn is het dier genoeg. Het varken links kijkt op en neemt je waar, dat is het dan..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*