ONZE GODDELIJKE TELESCOOP

ONZE GODDELIJKE TELESCOOP

foto janine krekelberg

Onze zintuigen zijn onze wereldontvangers. Het zien, horen, ruiken, voelen en proeven zijn bedoeld om de wereld met al zijn signalen op te kunnen vangen. Ze staan als telescopen altijd open en gericht naar de buitenwereld.

Toch doen we iets vreemds met die prachtige zintuiglijke mogelijkheden. We brengen ze in de war. Wij gaan, bij alles wat we met onze zintuigen gewaarworden, ons ‘ik’ ermee laten bemoeien dat zich direct alles toe-eigent wat het ziet of hoort. ‘Ik zie die mooie vaas. O, wat zou ik die graag willen hebben.’ Het ‘ik’ gaat bij het zien van iets moois direct vergelijken en wil er iets mee. Of er komen pijnlijke herinneren naar boven, of we worden weemoedig, verdrietig of jaloers, raken geïrriteerd, opgewonden of verontwaardigd of angstig. Onze emoties zijn rechtstreeks aangesloten op onze gedachtes van het ‘ik’. Als op hol geslagen paarden kunnen we ineens fel en emotioneel reageren wanneer iemand ons minachtend aankijkt of ons juist negeert. We trekken het ons aan, menende dat er een ‘ik’ is dat geminacht of genegeerd wordt. Neutraal iets waarnemen is niet meer mogelijk voor ons. Tussen wat we waarnemen en onszelf zit een ik-scherm van beelden en gedachtes.

Het Indiase goddelijke lied, de Bhagavad Gita, gaat over de illusie van onze vijf zintuigen. Beschreven wordt in dit grootste lied der wijzen hoe de verslavende ‘ik’-stroom en de reactie van het ‘ik’ op alles wat we via de zintuigen waarnemen, onderbroken kan worden.
Belangrijk is het onze vergiftigde emoties te aanschouwen, ze gewaar te worden. Wanneer we de diepe gifangel kunnen voelen in ons lichaam, doorademen we vervolgens via het hart deze pijnlijke emoties. Hierdoor accepteren we de pijn in alle rust en verdraagzaamheid. Zo stappen we uit onze oude identificatierol met het ‘ik’ en hebben we het frustrerende scherm weggenomen.
Daardoor is niet alleen de toegang naar buiten maar ook de toegang naar binnen vrijgemaakt. Binnen in onszelf kunnen de zintuigen het goddelijke lied horen en de goddelijke aanwezigheid rechtstreeks waarnemen.
———————————————————————————————————————————-

TOELICHTING VAN JANINE OP DE KEUZE VAN HAAR FOTO:

De oren van de ezel staan groot rechtop, de witte haartjes accentueren de ruime oorschelp. Twee telescopen, twee oren die hun natuur volgen en rechtstreeks horen zonder gecompliceerde gedachten.
Ik kan nog wat leren van de ezel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top