GEDACHTES STILLEGGEN

GEDACHTES STILLEGGEN

foto janine krekelberg

Een leeg stil hoofd, is dat mogelijk? Wij menen dat de mens noodgedwongen tot altijd-denken is veroordeeld. Wij menen dat er geen moment ‘even niets’ in ons hoofd kan bestaan. Wij voelen ons daarom door de continue gedachtestroom dag en nacht opgejaagd.

Toch kunnen we wis en waarachtig onze gedachtestroom op een simpele manier stilleggen. Hoe? Door ter plekke het hoofd binnenin een bezoekje te brengen:
We gaan met ons hele wezen aandachtig ons hoofd binnen, waarin de gedachtes wonen zoals gewoonlijk. Dan doen we maar één ding: we wachten tot de volgende gedachte zich aanmeldt. Gewoon wachten en gadeslaan. Hé opmerkelijk, er verschijnt geen enkele nieuwe gedachte. Het blijft stil! De gedachtestroom is doorbroken door onze aandacht. Hoe eenvoudig werkt het.
Doe hetzelfde met de andere gebieden in het lichaam. Wacht tot zich in de borst, de buik, de armen en de benen een gedachte meldt. We zullen tot de ontdekking komen dat stilte het enige antwoord is. Zo hebben we een heel ander contact met ons lichaam gekregen en een oud automatisme doorbroken. We hebben ontdekt wat de ware aard van ons lichaam is: stilte!

Dat wil dus zeggen dat het diepe wezen van ons lichaam niet kletst of emotioneel roept of angstig klaagt. Dat klagen, kletsen en angstig roepen komt slechts voort uit onze denkstroom van emoties die verbonden zijn met beelden en herinneringen uit het verleden.
We komen tot de slotsom dat er in ons gehele lijf NIEMAND woont. Een grote teleurstelling voor de mens die zich in het algemeen graag wil onderscheiden van de andere mens. Want in het diepst van ons wezen zijn we allemaal hetzelfde: vormloos leeg, gehuld in een tijdelijke vorm.
Is dat niet afschuwelijk kaal, ongezellig en saai? Nee, integendeel. Een mysterie ontwaakt dat anders nooit had kunnen ontwaken:

Als ik verstil,
rekt mijn ziel
– een slapende godin – ,
zich gapend in mij uit
Haar zoete nevels
spreiden
bedwelmen
als goddelijke wijn.
Ik kan alleen nog maar,
dronken,
haar beminde zijn.

——————————————————————————————————————————————

TOELICHTING VAN JANINE OP DE KEUZE VAN HAAR FOTO:

Het waarnemen van de boom – wit verstild en uitbundig tegelijk – leidt gedachteloos in de eigen ziel.

——————————————————————————————————————————————-

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top