Niets is mooier dan de werkelijkheid (70 meditaties)

NIETS IS MOOIER DAN DE WERKELIJKHEID

foto janine krekelberg

Door zelfonderzoek kan de mens zich afvragen: Waarom denk ik eigenlijk? Waar komt mijn denken uit voort?
Denken wordt in het algemeen geassocieerd met iets verhevens en iets diepzinnig filosofisch. De mens die denkt is op zoek naar de waarheid.

Mocht echter de mens menen dat zijn gedachtes zeer verheven zijn, hij zal er al gauw achterkomen dat ze merendeels triviaal, plat, alledaags, en helemaal niet zo verheven zijn als hij wel dacht. Flarden van zintuiglijke gewaarwordingen, half afgemaakte zinnen, vage associaties en tussendoor wat kreten van emotionele frustraties houden ons hoofd het grootste deel van de dag bezig. Mocht er werkelijk sprake zijn van ‘constructief’ denken, dan zijn we bezig met onszelf te overtuigen van onszelf: door ons zelfbeeld op te peppen, door ons emotioneel ergens uit los te wringen, door iets ongrijpbaars toch proberen te begrijpen, door iets te veranderen of recht te zetten wat we krom vinden. En vooral ook: door bedenksels te bedenken die ons uit onze verveling kunnen bevrijden. Kortom, de mens buigt alles om naar zijn eigen werkelijkheid.
Maar is onze werkelijkheid wel dé werkelijkheid? Is de blote waar te nemen werkelijkheid niet veel waarachtiger dan onze gekleurde subjectieve gemanipuleerde bedachte werkelijkheid? Hoe kunnen we de werkelijkheid zo neutraal mogelijk beleven zonder eraan te morrelen en zonder haar naar onze hand te zetten?
Door haar rechtstreeks gewaar te worden. Door een stille zwijgende commentaarloze open geest te zijn. Door haar toe te laten zoals ze werkelijk is. Door haar volkomen passief door ons heen te laten schijnen.
Eens nam ik leeg waar:

‘Ik ontdekte de perfectie van de werkelijkheid,
volmaakt en ontroerend,
Ik hoefde haar niet te veranderen,
haar recht te zetten
of haar in mijn eigen banen te leiden.
Alles stond al lang in zijn recht,
alles was al eeuwig perfect zoals het was
in zichzelf.

De werkelijkheid,
ze bracht me het allerhoogste zijn.
Kon ik daar nog iets aan toevoegen?
Dat zou schending van het hemelrecht zijn.’

———————————————————————————————

TOELICHTING VAN JANINE OP DE KEUZE VAN HAAR FOTO:

‘Het beeld van de boom met zijn takken versluiert,
werkelijk en volmaakt is de stroom van de rivier.’

———————————————————————————————

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top