BOEDDHA’S FILOSOFIE IN ALLE EENVOUD

BOEDDHA’S FILOSOFIE IN ALLE EENVOUD

Zijn als kinderen die eventjes zo op aarde wat mogen rondscharrelen, ons niets direct toe-eigenen, en alles wat we niet begrijpen onaangeroerd raken, in de overtuiging dat de dingen zo moeten gaan zoals ze moeten gaan, de zonsopgang en de zonsondergang, de wind en de donkere nachten.

Maar in plaats daarvan grijpt de mens, bedwingt, verdeelt en controleert hij met zijn denken alle volken en elke stap die hij persoonlijk maakt van geboorte tot dood…uit angst om tekort te komen.
Dat is wat de Boeddha ‘het lijden’ noemt. De oorzaak? Doordat, zo zegt hij, de mens meent God te zijn. (Waardoor hij constant karma creëert: elk probleem veroorzaakt een nieuw probleem. Of ook wel samsara genoemd, vast te zitten in het rad van geboorte en dood.)

Maar, zegt de Boeddha, hoe kunnen we een einde aan ons lijden maken? Door de geest compleet en volledig stil te leggen, is zijn absoluut radicale antwoord.
Tja, dat is makkelijk gezegd als je een Boeddha bent.

Nee helemaal niet. Want de kern van onze geest is net als die van de Boeddha compleet stil, vrij en leeg! Ongeveer vergelijkbaar met de stilte binnenin een luchtbel, klaar om door ons te worden ervaren en waar te nemen.
Maar dat moet ieder wel zelf ontdekken, hoe die wonderlijke natuurlijke stilte ineens alles absorbeert dat eerst verbonden was met ons tijdelijke onrustige denkleven. Het verdwijnt erin!

Ken u zelve. Hoe belangrijk in deze lijdende wereld waarin zo weinigen zichzelf kennen, en waarin we snakken naar rust en vrede.
Maar ook, hoe inspirerend en boeiend om een diepere verbinding met onszelf aan te gaan…

Scroll naar top