‘WIE BEN IK’ ZEI DE STIP?

‘WIE BEN IK’ ZEI DE STIP?

Er was eens een stipje. Een stipje als alle stipjes. Het was een stipje dat vanuit het grote heelal gezien niets te betekenen had en als stipje zonder enige bijbedoelingen simpelweg een stipje was. Maar toch…het stipje had een stil probleem: het kon maar niet begrijpen wie hij was en waarom het juist een stipje was en, bijvoorbeeld, geen deftig streepje. Uiteindelijk, na veel nadenkwerk, gaf het stipje maar een eigen draai aan zijn leven door nuttige dingen te doen, hard te werken, en zijn vrije tijd op te vullen met internetten, berichtjes versturen op facebook. Zo vergat het stipje zichzelf langzaamaan en wist het zijn tijd wel door te komen…vooral niet over zichzelf nadenken!

Maar eens zo tussendoor…ging het stipje even een momentje zitten. Het ging zomaar even niksen. Het liet alle drukte van zijn schoudertjes glijden, en toen gebeurde er iets wonderlijks.
Het stipje werd ruimer en een beetje lichter in zijn stipjeshart. O dat voelde heel fijn! Het ontsnapte even als stipje – dat net als een mier in een grote mierenhoop gevangen zat – aan zijn zorgen over zijn verantwoordelijke stipjesbestaan. Ineens zag het zijn celletjes wat lichter en ruimer worden. Als een lichtstipje. Waar kwam die ruimte en dat licht vandaan? Hij wist het niet maar het voelde aan als iets dat heel belangrijk was, veel groter en belangrijker dan de hele wereld waarin het hier op aarde leefde. Het stipje begon zich zomaar gelukkig te voelen. Mocht dat wel? Mocht het stipje zichzelf wel gelukkig voelen terwijl het juist nutteloos niets deed? En de wereld zo vol ellende was? En het zomaar op een doordeweekse dag was?

Terwijl het alleen de wind kon horen en de wijde oneindige stille luchten als de zijne kon voelen, wist het stipje ineens wie het werkelijk was. Wat een vreugde van herkenning. Het had zijn eerste stapjes gezet naar sterretje te zijn. Niets kon hem meer deren nu hij wist dat licht zijn enige werkelijkheid was.

Hij durfde het de andere stipjes niet te vertellen want ze zouden hem voor gek verklaren. Maar hij wist zeker dat alle stipjes uit het licht voortkwamen.

 

Scroll naar top