VEILIG DOOR LOSLATEN

VEILIG DOOR LOSLATEN

De mens is op z’n best wanneer hij zich veilig voelt. Wanneer hij zich als een kind beschermd weet door een zorgzame vader en een liefdevolle moeder die exact weten wat goed voor hem is. Dat gevoel van veiligheid is een oerverlangen in elk mens.

foto janine krekelberg

Maar hoe bereiken we dat gevoel van veiligheid in deze onveilige en onzekere tijden? Niets staat immers nog vast en geeft ons zekerheid. Ieder moment kan er iets gebeuren, waardoor onze poten radicaal onder onze stoel worden weggezaagd. Hoe kunnen we desondanks érgens houvast vinden?

We zullen daarvoor bij onszelf terecht moeten komen. Naar iets wat ten diepste in onszelf zit en wat werkelijke ‘zekerheid’ biedt. Een innerlijke plek waar we altijd troost en rust en vrede kunnen vinden. Een plek die verbonden is met alle leven op aarde, een plek die de beweging van de kleinste mier en de zwaarste orkaan op het juiste moment de juiste richting geeft. Ook ons leven wordt daar, als een kind door zijn ouders, ieder moment door bepaald en geleid. Het wordt het grote Tao genoemd, de grondeloze oerintelligentie die aarde en hemel bestuurt. Hoe kunnen we ons daarvoor openen?
Door eerst het onveiligste van het onveiligste te doen: Loslaten. Leren sterven aan onszelf. Door los te laten waaraan we vastgeklampt zaten, ontstaat er plotseling een ruime doorgang naar oneindige vrijheid. Die open doorgang schenkt ons een wonderbaarlijk oergevoel van veilig thuiskomen:

‘Wanneer je open doorgang bent,
doorschenen door het licht
volkomen transparant,
hoef jij niet meer te waken.
Je wórdt bewaakt,
gezien,
op tijd voorzien van raad,
van voeding, wijze lessen,
weldaad.

Als je open doorgang bent,
houdt niets je tegen,
is alles heel beslist
zoals het is,
en weet je
dat jij niets wist.’

 

 

Toelichting van fotografe Janine op de keuze van haar foto bij deze tekst:

Het blad hangt in alle natuurlijkheid met zijn steel aan de tak, terwijl er geen andere bladeren meer te zien zijn, die hebben al losgelaten gezien de kale andere takken eromheen. Dit blad zal binnenkort ook loslaten, het blad ‘weet’ dat.
Het blad vertrouwt daar als vanzelf op, bekommert zich niet om iets. Als ik naar de foto kijk ervaar ik rust, ruimte en vrijheid. “Vertrouw het leven” zegt het blad me.

1 reactie op “VEILIG DOOR LOSLATEN”

 1. Lieve Liesbeth, Wat heb je dat mooi verwoord,” loslaten”. Prachtig beschreven. Het doet mij denken aan het gedicht “gevormd door gevormde mensen” dat ik een tijdje geleden heb gemaakt. Je schrijft dat we bij onszelf terecht moeten komen naar iets dat ten diepste in ons zelf zit en wat werkelijk zekerheid biedt. Mijn gedicht komt daar erg dichtbij. Ik wil het graag met iedereen delen. je mag het ook delen op faceboek.
  Liefs, Elly Krijnen

  We zijn gevormd door gevormde mensen
  en zijn daardoor onze eigenheid verloren
  Geconditioneerd, aangepast aan hun wensen
  vanaf het moment dat we zijn geboren.
  Hoe kan ik deze cirkelgang doorbreken?
  Waar zit hierin het venijn
  Hoe begin ik de zoektocht naar mijn verloren eigen
  mijn oorspronkelijke diepe zijn.
  op welk pad zal ik mij bevinden
  na mijn eerste geboorteschreeuw
  Zal ik mijn verloren zelf weer vinden
  in mijn gevormde levens
  eeuw na eeuw.
  Durf ik door de eenzame leegte
  Die angstwekkend voor mij ligt
  Vind ik uiteindelijk daar de liefde
  die mij af en toe verlicht.
  Hunkerend kies ik voor de leegte
  Vol vertrouwen bewandel ik mijn pad
  Van middelpuntzoekend, naar middelpuntvliedend
  en daar….in diepe devotie
  Vindt ik de parel van liefde
  die ik al die tijd al bij me had

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top