MET DE WIJSHEID IN GESPREK

MET DE WIJSHEID IN GESPREK

foto janine krekelberg

Het is een bijzondere ervaring om echt gehoord te worden.
Wanneer iemand tegenover ons zit die helemaal aanwezig is, dan bevinden we ons samen in een helder en open besef. Degene die luistert is onbezet, niet met zichzelf bezig, en ook niet bezig met het bedenken van een antwoord. Hij luistert met zijn hele lichaam vanuit een leeg luisterveld. Het luisteren zelf draagt dan een grote kracht in zich en blijkt therapeutisch gezien het meest werkzaam. Op dat vlak doet namelijk ‘een derde persoon’ mee in het gesprek. Het alwetende stille krachtveld rondom de twee personen. Stiltes kunnen vallen en een eenvoudig antwoord kan middenin de roos zijn.

Maar meestal zijn we als luisteraars zo vol woorden, zo gedreven door een bepaalde opgewondenheid, koortsachtig nadenkend over een te geven antwoord, gretig om onze mening op te dringen, dat het alwetende krachtveld niet aan bod kan komen. De derde luisteraar, de stilte, is erin verdwenen. Het gesprek krijgt een alledaagse wending, bestaat voor een groot deel uit clichés en heeft nauwelijks of geen geestkracht.
Laten we ons echter realiseren dat het stille omringende krachtveld ons altijd bijstaat. Ook als we alleen zijn, zonder concrete luisteraar als mens. Ook als we een probleem hebben of in nood zijn.
Hoe verbinden we ons dan met het stille wijze krachtveld?

Door in meditatie te gaan en ons probleem duidelijk en helder te formuleren en voor te leggen. Vervolgens gaan we de stilte in, zijn we slechts een lege ontvankelijke ruimte, en focussen we ons niet langer op ons probleem of op een mogelijk antwoord. We vergeten alles. We laten alles vrij, opdat het creatieve denkveld zijn werk kan doen. Het creatieve denkveld kent ons, voelt ons, is verbonden met ons. Zit en vergeet…
Dan, heel onverwacht, is daar een simpel antwoord. Volkomen anders dan we hadden verwacht.
Dit is de mooiste weg om met ‘de wijsheid’ in gesprek te zijn.

—————————————————————————————————–

TOELICHTING VAN JANINE OP DE KEUZE VAN HAAR FOTO:

“Ik wandel op met de rij aan het strand.

Verweerde palen, invloed van gesprekken met het zoute water en de zeewind.

Nu is het stil, een ander krachtenveld is aan het woord.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top