SMETTELOZER DAN WIT

SMETTELOZER DAN WIT

foto janine krekelberg

In het hindoeïsme en het boeddhisme is de lotus, de waterlelie, een symbool van heiligheid en zuiverheid. De plant wortelt in een moerassige modderige bodem zonder dat de bladeren en de bloemen door de modder besmeurd raken. De lotus is zo het symbool van goddelijke zuiverheid vanwege zijn onaanraakbaarheid voor het vuil. Hoe kunnen wij als mens, die vol zit met onzuivere gedachtes, onrustige en negatieve emoties, ons aan dit lotusbeeld spiegelen?
Hoe kunnen we de smetten van ons verwarde vuil verwijderen? Hoe kunnen we ons bevrijden van de dingen die we over onszelf afroepen vanuit onwetendheid?
Door stil te worden en eens bij onszelf binnen te gaan kijken.
Wie zijn wij in wezen? Zijn wij dat aangekoekte vuil van al onze gedachtes en onze chaotische humeurige stemmingen? Of ligt er nog een dimensie onder dat vuil dat mogelijk zuiverder en smettelozer is?
Kijk wat er gebeurt als we stil zittend bij onszelf te rade gaan. We komen door een brij van onrust langzaam en met geduld aan bij iets dat ons ineens doet luisteren naar onszelf. Wat is het stil! Durven we die stilte met open blik te ontmoeten? Of rennen we er hard voor weg?

Wanneer we de kracht hebben om de stilte er te laten zijn, dan lijkt het of we zachtjes meegenomen worden naar iets dat sterker is dan wij. We lijken in een zee van ruimte terecht te komen waarin het ego met al zijn oude verstrikte lagen als door een stofzuiger wordt opgezogen en weggeruimd. Lege helderheid verschijnt langzaamaan. Een ongeschonden en onaantastbare plek ligt er voor ons, een plek waar smetteloosheid door niets ooit geschonden kan worden.
Dat is de heilige lotuslaag van ons werkelijke wezen! We ontdekken dat we ten diepste helemaal niet vuil zijn. Onze zuivere aard, onze Boeddhanatuur, ons ware wezen voorbij het ego is smetteloos en altijd verbonden met onze wortels diep in de aarde en onze geopende geest wijd naar de hemel.

————————————————————————————————————————–

TOELICHTING VAN JANINE OP DE KEUZE VAN HAAR FOTO:

Zacht en wit waaiert de bloem uit en raakt het wezen dat nu voelbaar is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top