SIMPELE YOGAHOUDINGEN

SIMPELE YOGAHOUDINGEN

Langzaamaan begin ik mij te realiseren dat het wel eens goed zou zijn, na zoveel jaar les te hebben gegeven, om wat yogahoudingen op te schrijven. Kleine signalen gaven me dat door.
Een paar weken geleden vroeg iemand me nadat de les afgelopen was: ‘In wat voor een boek gaan we dat vinden Liesbeth?’  En iemand anders zei me diezelfde week: ‘hoe moeten we verder met de yoga wanneer jij stopt met lesgeven?’
Ik besefte ineens dat bijna alle houdingen in de loop der jaren uit mijzelf ontstaan en opgebouwd maar nooit beschreven zijn, en dat ze vaak moeilijk te herinneren zijn wanneer je weer thuis bent.
Ik heb daar nooit zo bij stilgestaan. Totdat iemand nog geen paar maanden geleden haar lessen stopzette,  omdat ze graag thuis yoga wilde doen maar zich nauwelijks een houding wist te herinneren. Dat was heel frustrerend voor haar zei ze, omdat ze zich op papier aan iets vast wil houden. Ze gebruikt nu een algemeen yogaboek maar herkent spijtig genoeg niet zoveel van mijn lessen daarin.
Toen begin het me te dagen dat ik daar maar eens werk van moest maken.

Maar een boek is niet een, twee, drie geschreven; dat heeft wat tijd nodig.
Hoe kon ik die tijd overbruggen? Ik kwam op het idee om wekelijks alvast een paar yogahoudingen op mijn website te beschrijven. Geen gek idee vond ik van mezelf (behalve dat ik geen tekeningetjes erbij kan plaatsen, want die techniek op mijn pc beheers ik niet.)
Maar makkelijk is dat niet want het beschrijven van mijn yogahoudingen valt niet mee. Het gaat namelijk om iets meer dan een reeks bewegingen achter elkaar te omschrijven. Dat is makkelijk genoeg. Maar juist het invoelend vermogen, de stilte van de geest, de bezieling door de adem en het bewustzijn van het NU tijdens een houding zijn de kern van wat er dan juist gebeuren kan: helend nieuw leven stroomt door het lichaam heen – de qi-stroom- omdat het innerlijke energetische lichaam (via de chakra’s) voelbaar gaat openbloeien. Er ontstaat een wereld van oneindige ruimte in ons die in staat is om alle opgekropte emoties  weg te laten vloeien en uit het lichaam op te laten lossen
Echter zodra de houding gereduceerd wordt tot een statische vorm – alias een ‘oefening’ – wordt het be-leven weggenomen en verandert ze in een aloud bekend reagerend automatisch ‘doen’ om iets te bereiken.
Het is daarom juist de bedoeling dat alle houdingen zacht en weerstandsloos uitgevoerd worden en gepaard gaan met een volkomen stille geest. Als de geest stil is, en alle rimpelingen zijn weg, dan ontstaat er een energiereservoir waardoor op dat moment op wonderlijke wijze het geheel naar je toe komt.
En wat betreft het ontstaan van een stille geest: al na één houding merk je dat de verstilling al bezit van je neemt.

Ach, laten we beginnen met een paar simpele staande houdingen. Er valt nog zoveel te vertellen later.
Zet de voeten iets uit elkaar en verzacht al je spieren. Luister naar de stilte om je heen en laat die stilte je aanraken, zelfs door je heen trekken.

DE AARDINGS-ADEM
Je buigt licht je knieën, en van je handen maak je twee schepjes waarmee je vanaf je knieën nieuwe krachten uit de aarde opschept. Tijdens een inademing gaan die twee scheppende handen voor je lichaam als een lift helemaal naar boven tot zelfs hoger bij je kin. Je benen zijn inmiddels gestrekt.
Houd even daar een paar seconde.. adem blijft stil (hoor de stille geest!)
Draai je handen dan om en laat ze langzaam op een uitademing voor je lichaam weer naar beneden zakken tot bij je knieën, terwijl de benen onderweg weer buigen (de rug blijft gestrekt).
Herhaal: Schep opnieuw nieuwe kracht uit de aarde op tijdens een inademing, ga weer helemaal naar boven.. blijf daar even ..benen gestrekt ..en laat je omgedraaide handen weer uitademend naar beneden gaan tot bij je gebogen knieën.
Herhaal heel rustig en langzaam deze aardende ademhalingshouding 5 maal, of zolang je wilt.

De eenvoud van deze houding is opmerkelijk. Maar het is vooral de luisterende zachtheid waarmee ze uitgevoerd moet worden. Deze houding brengt de stroom hemel-aarde/aarde-hemel weer tot leven door je lichaam. De adem werkt als een bezieling, en heft de dualiteit (het gevecht) in je wezen op doordat de hemelstroom (negatief)  en de aardestroom(positief) weer één worden. Het lichaam is een stroomgeleider die er, samen met de adem, in deze houding voor zorgt dat we weer met de aarde verenigd worden.

UITREIKEN ALS EEN BOOM
De rechterarm schuin naar voren omhoog
De linkerarm schuin naar achteren omhoog.
Op een inademing reik en rek je je als een boom zó ver uit, dat je takken de hemel bereiken.
Dan, met gebogen knieën, op een uitademing wissel je in slow motion de beide armen via beneden zodat de rechterarm naar achteren en de linkerarm naar voren omhoog wijst.
Herhaal dit simpel: Strek op een inademing je benen weer en rek je helemaal uit als een openbloeiende boom! Wissel weer je beide armen op je uitademing via slow motion (zolang je uitademing duurt, en dat is heel lang hihi).
Bij de derde keer rek je twee keer uit aan de ene kant met de in- en uitademing, wissel dan, en twee keer uit aan de andere kant.
Voel dan .. oeff.. als je terugkomt tenslotte dat je geest stil is, je adem bevrijd en je longen weer ruimte hebben.

Maak de houdingen je eigen. Je zult merken dat dan gaandeweg de verdiepte adem je lichaam op vele plekken kan schoonmaken en je meer geestelijke ontspannen leefruimte geeft.
Tot volgende week

 

 

 

2 reacties op “SIMPELE YOGAHOUDINGEN”

 1. Wat fijn om je yogahoudingen te gaan volgen. Elke week eentje of een paar, wat een goed idee. een stimulans.
  Dank je wel dat je ons al die jaren ingewijd hebt in een wereld waar ik me anders nooit bewust van zou zijn.
  carla

 2. Alice van Uden

  Wat fijn Liesbeth dat je wat yoga houdingen gaat beschrijven. Zelf woon ik in Enschede, veel te ver dus om yoga lessen bij je te volgen. Ik lees echter al jaren je ‘overpeinzingen’ en was altijd zo benieuwd naar jouw lessen.
  Veel yoga oefeningen zoals beschreven in boeken en online kan ik al helemaal niet uitvoeren van vanwege een linker heup die helemaal niet kan buigen en de knie gedeeltelijk. De oefeningen die jij hier beschrijft kan ik wel doen. Vroeger heb ik eens kundalini yoga les gevolgd. Dit is een vorm van yoga die ik met wat aanpassingen wel voor een deel kon doen, waar ik ook baat bij en plezier in heb, maar fysiek best zwaar is. Zeker in tijden van weinig energie of een lichaam dat niet helemaal meewerkt lukt het me niet goed dit te doen. Ik mis de zachtheid, het bewust voelen van je lichaam bij deze vorm. Dus ik ben heel blij met jouw oefeningen, achtergrondinformatie en vooral met de toelichting met welke intentie je ze uit kunt voeren.
  Ik herken wel wat je cursist benoemde. Toen ik destijds lessen volgde kon ik er ook weinig van onthouden voor thuis en vond dat ook frustrerend. Nu is er met name online voldoende te vinden, maar de nadruk ligt inderdaad veelal op techniek.
  Ik kijk uit naar het vervolg.
  Dankjewel voor al je inspiratie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top