BEGIN MET VRIJ TE ZIJN… een paar yogahoudingen

BEGIN MET VRIJ TE ZIJN…EEN PAAR YOGAHOUDINGEN

Wanneer je begint met het uitvoeren van een paar yogahoudingen, zorg dan eerst dat er meer ruimte is voor jezelf. Oftewel, zorg dat je je hoofd vrijmaakt van alle herrie die erin zit.
Hoe doe je dat?

Door naar die herrie te kijken. Als je naar die herrie kijkt, even heel aandachtig, dan zie je dat die herrie helemaal niet in je hoofd zit. Die herrie komt voort uit je voortdurende dwanggewoontes, je neurotische beelden die altijd bezig zijn met denken over situaties en gebeurtenissen die zich momenteel in je leven afspelen zonder dat je beseft dat je nu en op dit moment aan het stofzuigen bent; en gevoed door de emotionele reacties op al die dingen wordt je drang vergroot om je werk snel af te raffelen… je verlangt naar een kopje koffie om even uit te kunnen rusten. Je bent moe. Maar zelfs tijdens het kopje koffie blijft de herrie als gif in je hoofd vastplakken. Je blijft moe.

Het patroon doorbreken is:  je denken, je aandacht, naar binnen brengen in plaats van je denken naar alle kanten naar buiten weg te laten schieten. Met aandacht je hoofd vanbinnen zien en voelen laat je ontdekken dat er in je hoofd geen vuiltje herrie aan de lucht is. Het is er gewoon stil. Punt uit klaar. En als je je stille hoofd hoort, kun je ook de stilte rondom je hoofd horen. Een doorbraak van herrie naar niets. Dat wordt bewustzijn genoemd. Je malende opgesloten gedachtes die je gewoon was te hebben, worden ineens –  door je aandacht naar jezelf naar binnen te brengen –  als met een lans doorstoken. Je werkelijke zelf verschijnt, stil en fier en vrij.

Op dat moment kun je tijdens je houdingen je innerlijke lichaam gaan voelen (als je vrij bent kun je veel beter voelen) dat reageert op de adem en de stille bewegingen die je kalm uitvoert, zonder te haasten. Terugkeren naar je eigen rust in je bewegingen maakt ongelooflijk veel meer energie vrij. Alsof je zelf niets doet. Nee, je dóet ook niets. Je laat het gebeuren in de tijd zoals het lichaam het wil…en haasten wil een lichaam niet want iedere cel en elk orgaan is afgestemd op de kosmische tijdloosheid die geen haast kent.
Dan kun je zacht en kalm beginnen met de twee volgende houdingen nadat je je hele lichaam even vanbinnen van top tot teen voelt en de hele wereld als een mantel van je schouders hebt laten afglijden.

BEKKEN NAAR VOREN

Begin een paar maal je bekken rond te draaien met je handen in de zij. Doe dat heel aandachtig door de rug en buik in de rondgaande beweging één te laten worden. Vier, vijf rondes of zolang je het prettig vindt, steeds een grotere cirkel met je onderlijf.
Dan houd je rechtopstaand stil in het midden en leg je je beide handen in de onderrug. Adem in, en op de volgende uitademing duw je je bekken ver naar voren…even beweging en adem stilhouden. Inademend kom je weer rechtop en met de volgende lekker uitblazende uitademing duw je je bekken weer ver naar voren. Hoor de opmerkelijke stilte die ontstaat na de uitademing terwijl je hele onderlijf naar voren geduwd hebt. Dan weer terug laten komen op de inademing. Voer dat vier keer uit.
Blijf dan met je bekken zo naar voren staan gedurende twee ademhalingen terwijl je je beide schouders opgetrokken houdt. De adem komt nu ook goed in je flanken terecht.
Kom dan op een uitademing omhoog en laat je schouders zakken.
Voel wat je gedaan hebt en wat er binnen in je lichaam energetisch allemaal gaat stromen. Je hoofd voel je leeglopen naar je buik.

GEBOGEN HOOFD EN GEVOUWEN HANDEN

Ter compensatie van de vorige houding, buig je nu je hoofd naar beneden met licht gebogen benen, zodat je een wat kromme rug hebt.
1e deel: Met je armen gewoon naar beneden vouw je je handen en draai ze om zodat de handpalmen naar de grond kijken. Dan til je je armen met de gevouwen handen op (handpalmen kijken naar voren) tot je armen vlaks langs je oren naar voren wijzen. Je hoofd blijft naar beneden hangen.
Dan ga je gedurende vier ademhalingen je beide armen verder naar voren strekken. Vooral op de uitademing kun je je armen langer maken. Terwijl de inademing een indrukwekkende massagedruk op je borst en je longen uitoefent. Goed voelen!
2e deel: Dan stuur je je armen met de gevouwen handen langs je gezicht naar boven in volle lengte en kom rechtop te staan. Rek uit op inademing (je handen zijn nog steeds gevouwen omgedraaid) en maak je langer, en buig zijwaarts op uitademing naar rechts met hoofd en romp en armen. Terug op inademing omhoog komen en op uitademing naar links zijwaarts buigen. Aan beide kanten herhalen eventueel.
Draai dan je handen eindelijk voorzichtig om boven je hoofd. Stuur op inademing nog eenmaal je armen naar boven, en laat je handen op een uitademing gewoon naar beneden zakken.
Ik zou even lekker gaan liggen na deze houding en genieten van al die nieuwe ruimtes in je lichaam

Tot volgende week!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top