DIE LEGT NIET… (plus een paar yogahoudingen)

DIE LEGT NIET  (en een paar yogahoudingen)

Op een dag, deze week ’s morgens vroeg, hoorde ik langs mijn schuifpui een zacht aanhoudend klagelijk geluid. Toen ik ging kijken zag ik Koekoe de vrije boskip voor mijn deur tokkelend heen en weer drentelen. ‘Ach mijn kipje, wat is er aan de hand? Wil je wat graantjes?’ Ik ging even bij haar zitten maar schuw als ze nog is trok ze zich terug en ging, al kokkelekokkend, van links naar rechts op zoek naar een schuilplaats op de grond naast mijn deur. Ik wist niet wat ze wilde, dus ging ik weer naar binnen omdat ik die morgen op tijd weg moest naar mijn yogalessen.
Een half uur later, Koekoe al helemaal vergetend, stapte ik de deur uit op weg naar mijn auto.  Ineens, in een flits, zag ik haar in mijn ooghoek zitten. Links van de deur op de natte aarde. Het kopje schuin naar mij opgeheven, met rechts van haar op de grond: een ei! Een prachtig vol bruin groot ei! Hoe kon de vrouw die haar gedumpt had zeggen ‘die legt niet’? Een groter en mooier dank-je-wel-cadeau heb ik in geen jaren gekregen.
Ik kocht, voorbarig en uit puur enthousiasme, een mooi rieten eiermandje, en ja hoor…daar liggen nu al vijf dikke volle bruine eieren in. Elke morgen eentje. Hoe romantisch. (En dan te bedenken dat er miljoenen van zulke leuke geestige kippen als Koekoe krap opgesloten ‘leven’ in benauwde onleefbare batterijhokjes zonder daglicht, wachtend op hun slacht.) Koekoe is de dans ontsprongen.
Ik volg als ik de kans krijg heel stilletjes haar ceremonie van het eitjes leggen, geruisloos vanuit mijn deur, en ontdek dat op het moment dat het ei wordt gelegd alles in de kip zwijgt. Tussen al het gekakel door legt Koekoe elk geluid in haar stil, zodat er een zacht bijna vloeibaar ei uit haar kan glijden dat direct verhardt. Indirect kun je dat zien plaatsvinden. En daarna blijft het een tijdje stil…zo stil…
Als ik de kip zo zie stilvallen in een diepe rust, moet ik denken aan de woorden van een zenmeester nadat iemand hem vroeg wat hij zou moeten doen om ‘vrij’ te zijn: ‘Wees gewoon stil. Dat is alles. Het heeft in feite niets te maken met welke activiteit dan ook. Laat de mentale activiteit gewoon stilvallen. Dat is voldoende. Dan gebeurt het vanzelf.’ Zo legt Koekoe alles tot rust, en dus tot werkzaamheid, door het ei het zelf te laten doen. Wij kunnen ons eigen gekakel net zo simpel stil laten vallen. En als je dan goed luistert ben je gewoon bevrijd en word je een bron van energie waarin jij het niet doet maar het wordt gedaan… Scheelt enorm veel werk!

Dat is ook wat er gebeurt als we yoga doen. ‘Je rust geestelijk uit in de beweging’, zeg ik vaak. De geest zwijgt – doet, zegt, denkt niets – want dan pas kan het lichaam zijn stroom en energie volgen. Mensen denken altijd dat je lenig moet zijn, maar wanneer de geest kalm en stil is komt in de moeiteloze beweging de vloeibare soepelheid vanzelf. Dat is het hele eieren eten. Koekoe weet dat van nature. Wensloos en verwachtingsloos zijn. Weinigen weten hiervan en doen nog veel te veel vanuit het denken en mentaal bezig zijn, vanuit twijfel, spanning, bewijzen en presteren. Maar als de mentale activiteit gewoon stilvalt, verruimt de adem direct en geeft het lichaam zichzelf weg aan een vrije staat van fijnere energieën. Lichaam en geest zijn immers een.

En dan nu tijd voor een paar staande yogahoudingen (volgende keer wat zittende):

DRAAIEN OM ONS MIDDELPUNT:
Leg je handen in de zij, en voel je eigen centrum/middelpunt tussen je beide handen. Verstil en word zacht. Draai dan je bekken zachtjes en langzaam rond in cirkels, je hoofd blijft in aanvang stil. Maak de cirkels gaandeweg groter, Zo groot dat je alle spieren van rug, bekken en heupen uiteindelijk optimaal mee laat draaien en onderling laat samenwerken: naar voren, naar zij en naar achteren.
Dan houd je stil met heupen helemaal naar rechts. Je linker hand blijft op de heup, maar je rechter hand/arm breng je voor de borst naar links ver weg. Reik 3 maal op adem, op uitademing steeds een stukje verder. Eindig dan door de rechter arm naar boven te sturen op een in- of uitademing – je hoofd naar links naar beneden – om dan via achterwaarts op de uitademing of de neurie of de ssss de arm traag en volledig te laten zakken. En kom rechtop te staan om het verschil te voelen tussen rechts en links. Ook het energetisch innerlijk lichaam begint direct te stromen. Je hoofd loopt leeg…neem de tijd om al die bevrijdende veranderingen via je bewustzijn te voelen.

Ga dan door naar de andere kant, door je heupen naar links te sturen en je handen in de zij te leggen enz.

DUBBELE UITBLAAS.  Een prachtige houding om je adem te verdiepen, omdat de uitademing in twee etappes verloopt.
Leg je rechtervuist tegen de voorkant van je schouder aan. Adem in, en push met een korte ademstoot de vuist voor de helft naar voren, daarna met de rest van een felle langere ademstoot push je de hele arm met de vuist naar voren, zo ver als je kunt reiken. Push door… en door… totdat er geen lucht meer in je zit…houd even stil voordat de inademing op gang komt. Dan laat je je rechter arm op die inkomende adem zacht gewoon naar beneden zakken, terwijl je kalm intussen je linker vuist klaar legt tegen je linkerschouder aan. Op de volgende dubbele ademstoot kan nu de linker arm in twee etappes naar voren gepusht worden.
Doe deze ademhouding niet vaker dan drie keer aan beide zijden. Dan is alles schoon in de longen en in je hersens, en voel je je hele lijf tintelen en leven.
Tot de volgende keer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top