DE BETOVERING

DE BETOVERING

Herinneren we ons wat betovering is? Herinneren we ons een stuk muziek dat ons plots naar de keel grijpt? Herinneren we ons na dagenlange bittere donkere kou het zonnetje dat ons ineens verwarmt? Herinneren we ons de eerste sneeuwklokjes in de donkere aarde van het voorjaar, de roep van de uil midden in de duistere nacht, de diepe rust na een dag van alleen maar herrie en drukte, het horen van pianospel zomaar midden in een straat?
Even is het stil…even worden we betoverd en verdwijnen alle doelen in ons leven. Even is er absoluut niks. Een stilte waarin de ziel ineens geraakt wordt.

Weten we dat de mens op aarde is gezet om uiteindelijk in de handen van die diepe stille betovering te vallen?
Maar die betovering lijkt zo ver weg! En waar moeten we die zoeken?

De mens laat zich daarom liever afleiden door makkelijker en zinnelijker verleidingen. De mens laat zich liever verleiden door dingen die hem afhouden van zijn eigen betoveringen. Hij gelooft daar niet in. Hij klampt zich liever vast aan dingen die ver buiten hemzelf liggen, aan de materie, aan zijn aanzien, geld, macht, zijn overtuigingen, zijn imago, zijn spirituele meesters, zijn zorgen, zijn angsten, zijn emoties, zijn denken. Hij meent dat het leven daarom draait en zich vastklampen aan dingen het doel in zijn leven is…puur uit angst om los te laten, puur uit angst om niemand te zijn. Loslaten is dan ook het moeilijkste…
Maar hoe harder een mens zich vastklampt hoe pijnlijker zijn vuisten en hoe harder zijn hart. Een gevecht dat uiteindelijk tot niets leidt. Toch gaat hij blind door en wil zelfs oorlogen kunnen winnen om het loze ik maar te bevredigen.

Maar ligt die betovering wel zo ver weg? In tegendeel zelfs. Het is aanwezig in elke cel van onszelf.  Lees hoe de betovering direct voor het oprapen ligt, ieder moment zelfs voelbaar. Paramahansa Yogananda maakt dat glashelder duidelijk:

                                                        ” Alle kracht is goddelijk
Gij zijt de mysterieuze Elektriciteit van mijn lichaam, die de onbegrijpelijke mechanismes van het vlees, de botten, spieren en zenuwen doet bewegen. Uw levenskracht is aanwezig in elke adem en hartslag van mij.
O zielendader in Mens en het Universum…moge ik beseffen dat alle kracht goddelijk is en alleen stroomt vanuit U.”
(Vert. uit Whispers from Eternity)

Misschien klinken deze woorden wel heel verheven, maar stijgt werkelijke betovering niet boven alles uit?
Die betovering, durf je die zo direct en concreet toe te laten?

 

 

 

Scroll naar top