ONS EIGEN VOORRAADSCHUURTJE

ONS EIGEN VOORRAADSCHUURTJE

Is dat niet een bijzondere gedachte dat we in ons diepste zelf een voorraadschuurtje hebben vol eigen spulletjes, een soort van eigen magazijn? Een hele diepe  kelder waarin alles opgeborgen ligt wat er allemaal bestaat, inclusief onze eigen persoonlijke levenservaringen?
De Boeddhist noemt dat voorraadschuurtje de alaya-vijana, oftewel het magazijn-bewustzijn. Daarin liggen alle zaadjes opgeborgen die we eens aangemaakt hebben. Zoals leren zwemmen, leren denken, leren sterk en mild zijn, het leren kennen van mensen, pijn, talen, kennis en gevoelens… kortom alles.
Maar die zaadjes moeten wel gestimuleerd worden in de loop van ons leven, gesterkt worden door onze bovenste dagelijkse bewustzijnslaag, de mano-vijanaya. Wanneer er alleen maar harde, boze, verdrietige of negatieve gevoelens in de bovenste bewustzijnslaag binnenkomen worden de zaadjes in de diepe beneden-voorraadkamer in de gelegenheid gesteld om nog meer negatieve zaadjes te poten, waarbij de zaadjes elkaar ook nog eens beïnvloeden. De vreugde-zaadjes zwakken daardoor meer en meer af. Wanneer je bijvoorbeeld al lang niet meer gelachen hebt, zal het steeds moeilijker worden om dat te doen.

Oefen het daarom. Het terug laten keren van je ware aard: De zaden van vreugde, vrede en mildheid binnen laten komen, aandacht geven aan kleine blijken van vriendelijkheid, vaker even glimlachen, vaker even genieten van momenten van schoonheid, vaker even ontspannen, even stil en zacht worden…
Simpel vloeien de zaden van boosheid dan weg, en verandert de sfeer in je diepe voorraadschuurtje gaandeweg.

Scroll naar top