Machteloos?

MACHTELOOS?

Sinds ruim een week is het ons allemaal onverwacht overvallen. Het verbijsterende gevoel hoe in deze tijd oorlog nog  zó grondig barbaars en wraakzuchtig gevoerd kan worden. Eén man die het lot van miljarden mensen in zijn vermorzelende handen vasthoudt. Niet het scenario van een film die een paar uur duurt maar de werkelijkheid. En waarom?
Een groot gevoel van onmacht en rusteloze angst is het antwoord dat vele hoofden collectief in de wereld beheerst, ook het mijne. Vooral het gevoel van machteloosheid heeft momenteel een grote kracht.

Maar dan komt er een moment dat in mij zegt: machteloos? Nee, wij zijn niet machteloos. Machteloos zijn we wanneer we het lot van ons gehele wezen weggeven aan de angst en de onzekerheid, en ons leven verlamd overgeven aan het niet weten wat te doen.  Terwijl er in ons een ongemanifesteerde  kracht klaar ligt die nooit vernietigd kan worden. Een kracht die angst vernietigt en in zijn kern de kracht van overwinning in zich draagt.
Het is de kracht die diep verbonden is met de kern van elk hart. Het is de energie die alles overstijgt in weten en  verbonden is met elke cel.
Het is díe wijsheid zoals die in de oude geschriften van de Bhagavad Gita aan ons wordt overgedragen. Heel aktueel  wordt in de Bhagavad Gita de oorlog beschreven van een grote militaire slag op het veld van Kurukshetra (India). Het is een veldslag waarin Arjuna te strijde trekt tegen de grote legers van zijn eigen familie.  Eigenlijk wil Arjuna zich terugtrekken maar God, in de gedaante van Krishna, moedigt zijn leerling Arjuna aan om toch de grote veldslag aan te gaan. In een dialoog wordt duidelijk hoe Arjuna door Krishna (God) geleid wordt. Uiteindelijk zal Arjuna overwinnen.

‘Wil je werkelijk leren?’ Die vraag stelt Krishna steeds weer aan zijn leerling Arjuna in de Bhagavad Gita. Wil je werkelijk bewust zijn van het echte en het onechte in het leven? Wil je werkelijk verbonden zijn met alles om je heen zonder dat je je balans en innerlijke spontaniteit verliest?|Laat er dan allereerst volledige openheid zijn. Ook al zit je vol verdriet, zorgen, conflicten en angsten, gooi al deze beelden en ideeën overboord. ‘Gooi dan’, zegt Krishna letterlijk  ‘alle beperkingen die je in je leven verzameld hebt weg.’

Een groeiproces kan niet plaatsvinden als er geconditioneerdheid is. We zullen alles moeten doden vóór dat de ongemanifesteerde kracht door ons heen kan leven. Deze kracht is te vinden in de eeuwigdurende ruimte en leegte. Deze kracht is liefde die niet vervuild is, die zonder doel is en nooit vernietigd kan worden. En ideeën kunnen vernietigd worden, maar liefde – die uit pure vrede bestaat –  kan niet vernietigd worden.
Wanneer we alles weggooien wat ons beperkt en vasthoudt, voelen we heel eenvoudig wat ten diepste ons wezen is: liefdevolle vrede.”

Vrede is in elk mens omdat ze gewoon de blote aard van de mens IS. Strooi het maar rond en iedereen wordt ermee verbonden.

 

1 reactie op “Machteloos?”

  1. Rene vd broek

    En de 3d krachten wisten dat deze tijd zou komen, dat de lichtinstroom en het daaropvolgende ontwakende mensheid zou plaatsvinden. In dit spel van oorlog waar geen verliezers en geen winnaars zijn, voelt als een laatste stuiptrekking van een oeroude energie die te lang onze mind beheerste. NU, voelend vanuit het hart trekken we de nieuwe tijd naar ons toe. En moge de hoge lichtinstroom een ieder tot ontwaken en inspiratie beroeren
    Rene

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top